
Het woord “chiropraxie” komt van de Griekse woorden cheiro (hand) en praxis (praktijk),
wat dus betekent “met de hand uitgevoerd”.
Chiropraxie is een alternatieve geneeswijze die zich richt op het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen van het neuro-musculoskeletale systeem, met name de wervelkolom. Als chiropractor gaan we er vanuit dat veel gezondheidsproblemen kunnen worden veroorzaakt door verstoringen in de wervelkolom en dat behandeling van deze kunnen leiden tot een verbeterde gezondheid en welzijn.
Een chiropractor voert vaak hands-on manipulaties uit, genaamd “adjustments”, om gewrichten in de wervelkolom en andere delen van het lichaam te behandelen. Deze aanpassingen zijn bedoeld om de mobiliteit te verbeteren, pijn te verminderen en het functioneren van het zenuwstelsel te optimaliseren. Naast aanpassingen kunnen chiropractoren ook adviseren over houding, ergonomie, oefeningen en levensstijlaanpassingen om de algehele gezondheid te bevorderen.
Chiropraxie speelt aldus een belangrijke rol in preventie van klachten en bij het optimaliseren van prestatie bij sporters. Als de hersenen beter de signalen van het lichaam ontvangen, verbetert de uitvoering van het bewegingsapparaat.

De opleiding.
De opleiding tot chiropractor is een voltijdse universitaire opleiding van vijf jaar (een academische Master volgens het Bologna-akkoord) gevolgd door een zesde jaar beroepsopleiding in België, naar analogie van de huisarts in beroepsopleiding. Op het einde van dat praktijkjaar volgt er een examen voor een internationale en multidisciplinaire jury. De jury kan op basis van het examenresultaat niet beslissen of de kandidaat al dan niet het beroep van chiropractor mag uitoefenen, maar brengt wel advies uit.
Je kan de opleiding van chiropraxie niet volgen in België. Studenten die kiezen voor chiropraxie, kunnen de opleiding bijgevolg enkel in het buitenland volgen. De meest bekende van de 41 opleidingen die in het buitenland beschikbaar zijn, worden gedoceerd in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Denemarken, de Verenigde Staten, Canada en Australië.
Indicaties voor Chiropraxie?
De chiropractor is opgeleid om zelf een diagnose te stellen. Hierdoor kan hij zelfstandig beslissen om een behandeling op te starten of, bij het vinden van alarmsignalen, de patiënt toch door te sturen naar een specialist of zijn eigen huisdokter.
Als chiropractor behandelen we gewrichtsklachten waar vaak ook spierklachten aan gekoppeld zijn. De meest voorkomende klachten waarvoor patiënten de chiropractor raadplegen, zijn acute en chronische lage rugpijn (lumbago, spit, verschot, artrose, overbelasting, etc.), nekpijn, hoofdpijn, whiplash, ischialgie/sciatica, discushernia, schouder- en armklachten, zwangerschapsverwante rugklachten, peesontstekingen en sportblessures.
Daarnaast besteedt de chiropractor veel aandacht aan preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Zo worden er, bijvoorbeeld, vaak tips naar houdingscorrectie meegegeven voor thuis. Alsook verschillende oefeningen om zelf aan de slag te gaan zodat de klachten minder snel terug opspelen.

Chiropraxie?
Focus: Chiropractors richten zich vooral op de wervelkolom en het zenuwstelsel. Ze werken van het idee dat een misalignment (subluxatie) van de wervelkolom of andere (distale) gewrichten, zenuwimpulsen en zenuwdoorstroming kan verstoren, wat zo weer invloed heeft op onder andere het bewegingsapparaat en het optimaal functioneren van het lichaam.
Opleiding: Chiropractors hebben een 5-jarig universitaire opleiding met daaraan nog een 6e jaar gekoppeld in het land waar men werkt. In België ziet men de laatste jaren vaker dat de chiropractor ook houder is van een Bachelor en Master in de kinesitherapie.
Behandelmethode: Chiropractors gebruiken vooral manipulaties om de balans te herstellen, het zogenoemde ‘kraken’. De manipulaties zijn meestal directer en specifieker gericht op de correctie van de gewrichten. Daarnaast proberen ze te streven naar een optimale werking van het gehele locomotorisch systeem (kinetische keten van spieren, pezen en gewrichten) om zo te proberen eerder de oorzaak van de klacht aan te pakken dan de klacht op zich.
Osteopathie?
Focus: Osteopaten hebben een holistische benadering en beschouwen het lichaam als een geheel waarin alle systemen met elkaar verbonden zijn. Ze richten zich niet alleen op de wervelkolom, maar op het hele bewegingsapparaat, de organen, en zelfs de vloeistoffen in het lichaam; zoals de bloedsomloop en lymfestroom.
Opleiding: In België zijn er 2 mogelijkheden om een erkende opleiding in de osteopathie te volgen. De universitaire opleiding voor houders van het diploma van het secundair onderwijs of een part-time opleiding in private instituten voor houders van een Master in de geneeskunde of kinesitherapie.
Behandelmethode: Osteopaten gebruiken zachte manipulaties en mobilisatietechnieken, inclusief het bewerken van spieren, gewrichten en bindweefsel. Ze passen ook technieken toe, die zich richten op de interne organen (viscerale manipulatie).
Manuele kinesitherapie?
Focus: Manuele kinesitherapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie (fysiotherapie) die zich specifiek richt op het behandelen van problemen in spieren en gewrichten via handmatige technieken. De focus ligt vooral op het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, pezen).
Opleiding: Manuele kinesitherapeuten hebben dus de 5 jarige universitaire opleiding waaraan dan nog een postgraduaat is gekoppeld in de manuele therapie, die men kan combineren met part-time werken.
Behandelmethode: Een manueel kinesitherapeut gebruikt een combinatie van mobilisaties en manipulaties om gewrichten te corrigeren, samen met oefeningen om spieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Ze werken vaak in combinatie met oefentherapie en revalidatietechnieken.